Putovanje u veselom decembru...1.Verona

Još koji dan zamirisat će kuhano vino na trgovima, popalit će se lampice i ući ćemo u zadnji mjesec 2017. godine.
 Kako sam još uvijek isključivo obavezna u toplini svoga doma čuvati i brinuti se za svoju bebu ove godine neću niti jednu grupu putnika odvesti na adventsko putovanje ali vam mogu preporučiti neke meni najdraže adventske destianacije. Jedan od najdražih gradova u koje je lijepo otići baš u svako doba godine ali posebnu čar ima i za vrijeme prosinca svakako je Verona.


Zašto Verona?
Kao što sam već rekla ovaj grad možemo posjetiti u bilo koje doba godine i uvijek će nam doživljaj biti poseban krenuvši od Arene do Teatra Romana preko rijeke Adige,  srednjovjekovnog dvoraca Castelvechio, Ponte Schaligero, grobnice Scaligarija, nezaobilazni Romeo i Julija itd.. Sve su to znamenitost koje će vam otkriti Verona bilo u pratnji vodiča ili ako se odlučite samostalno je upoznati.
Dojmljiva kulturna baština u mjesecu prosincu obogaćena je s adventskim sajmom na Piazzi del Signori, na štandovima ćete naći kobasice, kuhano vino, perece i medenjake  sve što miriše na advent. Možda će vam zamirisati više na kuhinju s druge strane Alpi i bit ćete u pravu,  adventski sajam  tematski je isti kao originalni božićni sajam iz Nürnberga. Ako želite probati nešto više talijansko samo par koraka od Piazzi del Signori na aderesi Via delle Fogge možete pronaći mali restorančić  El Bacarin mjesto gdje ćete svakako zadovoljiti vaša nepca s talijanskim delicijama, bilo da ćete samo prigristi neke od šarenih canapea kako oni kažu tartina uz čašu dobrog vina (slobodno pitajte konobara da vam preporuči vino, ja sam uvijek za Valpolicello u zimskim mjesecima).
El Bacarin je mjesto i za  konkretne kulinarske užitke na talijanski način. više na: elbacarin.com
Nedostatak  je što ćete sjediti vani za malim drvenim stolovima koji su složeni na dosta neravnoj 'terasi' i nemojte se začuditi grisinima koji će vam biti posluženi i naplaćeni uz piće (ali ako imate djevojku ili prijateljicu koja je na dijeti njoj to može biti obrok ;)
Veronska Arena ima nešto posebno ;)

Za predbožićno vrijeme u Veroni svake godine se pripremi i velebna Arena, unutar  rimskog amfiteatra svake godine u adventskom razdoblju održava se izložba jaslica na kojoj sudjeluju izlagači iz svih krajeva svijeta, a iz arene prekrasna zvijezda repatica krasi piazu Braako se odlučite pogledati unutrašnjost Arene i samo izložbu morat ćete izdvojiti nešto eura za ulaznicu, ako se odlučite za više kulturnih atrakcija najbolje vam je da se u info centru raspitate o cijeni karte koja uključuje više kulturnih atrakcija tako ćete ostvariti popust a šteta je ne vidjeti ih barem par, neke ćete sigurno pustiti za neki novi susret s Veronom (info centar se nalazi ispod Torre dei Lamberti, između Piazze Erbe i Piazze del Signori) .


Možda niste znali...

-ako volite slike iz zraka tj. ako volite doživljaj s vidikovca prekrasan pogled možete doživjeti s Torre dei Lamberti 84m visine (on se plaća ali svega par eura) ali besplatan doživljaj panoramskog pogleda možete doživjeti ako odete do Santuario Madonna di Lourdes (prekrasan vidikovac iznad samog centra grada) kako do tamo ?

-najbolje mjesto za kupnju božićnih poklona bilo za sebe ili za svoje najmilije naći ćete u Via Giuseppe Mazzini, bas svakog dana čekaju vas otvorene trgovine, savršeno mjesto za shopping od LOUIS VUITTON do PIAZZA ITALIE 

-posjetitelji veronske Arene često znaju baciti pogled prema stanu Leonarda DiCapria koji je dobro vidljiv ako se popnete na vrh Arene u smjeru  ulice Mazzini, pa možda i njega vidite kako postavlja lampice na bor ;)

-naš bivši premijer Sanader volio je dolaziti u ljetnim mjesecima u Arenu na prekrasne operne večeri pa navodno kažu ljudi (priča selo) u društvu uglednika iz Hipo banke

-u parku nasuprot arene nalazi se fontana čudnog oblika, talijani je nazivaju cjediljkom za limun a radi se o poklonu grada Minhena prijateljskom gradu Veroni
(na rubu tog parka imate i javni toalet izgleda kao ulaz u podzemnu)


.........
Bilo kako bilo odlučite li se za posjet Verone slobodno možete obući kaput jer su zimske večeri ugodno hladne za razliku od austrijskih adventskih destinacija.

Valpolicello i ja se volimo...

 




Primjedbe

Popularni postovi